Varenbeuken kopen

Misschien wilt u Varenbeuken kopen, dan vind u op deze pagina de benodigde informatie omtrent de verzorging, standplaats en oorsprong.  

De Varenbeuk, of Fagus Sylvatica Aspleniifolia, is met zijn hoogte van 15 à 20 meter een kleinere beukensoort. Deze boom is te herkennen aan zijn gladde, grijze bast, brede dichte kroon en sierlijke bladeren. Deze beukenbladeren hebben een smalle vorm en zijn diep ingesneden. Jonge bladeren hebben een donkergroene kleur en in de herfst krijgen deze een warme gouden kleur. Het groene blad van de Varenbeuk verschijnt pas in de tweede helft van april. Ook de goudkleurige herfstbladeren komen pas later aan de beuk en blijven de gehele winter zitten. De Varenbeuk is hooguit twee weken kaal alvorens het nieuwe blad verschijnt. In het najaar worden de beukennootjes gevormd. Deze eetbare vruchten van 1 à 2 cm groot zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.

De benaming ‘beuk’ is afgeleid van ‘bos’. Het Latijnse woord ‘fagus’ betekent eten en herleid naar de eetbare vruchten. ‘Sylvatica’ betekent ‘van de bossen’ en ‘Aspleniifolia’ betekent ‘met blad als Asplendium’. Dit is de Latijnse benaming is voor de Streepvaren, waar ongeveer 700 soorten Varens onder vallen. Het blad van de Fagus sylvatica Asplenifolia is ingesneden en lijkt een beetje op het blad van een varen, vandaar de naam Varenbeuk

De standplaats van de beuken is bij voorkeur op een kalkrijke grond en op een zonnig plek maar zonder directe bestraling van de bast. De stam kan beschermd worden tegen direct zonlicht door deze in te pakken met jute. De Varenbeuk groeit het beste wanneer deze solitair geplant wordt op een goed doorlatende, humusrijke en niet te natte grond. Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels en wortelen om die reden oppervlakkig. Hierdoor drogen de wortels snel uit. De grond en de oppervlakkige wortels onder de Varenbeuk worden daarom graag ieder voorjaar bemest en regelmatig besproeid.

De Sylvatica Aspleniifolia is een cultivar, wat inhoudt dat deze boom is ontstaan en in stand wordt gehouden door middel van teelt, waarbij wordt geteeld op wenselijke eigenschappen van de boom. Eén van de mooiste exemplaren van Nederland staat in de Hortus botanicus in Leiden en is gepland rond 1818. Inmiddels is deze boom uitgegroeid tot een hoogte van 14 meter met een omtrek van ruim 4 meter.

Wilt u deze beuken kopen, houd er dan rekening mee dat dit traaggroeiers zijn. Heeft u het geduld en kunt u de juiste verzorging geven, dan heeft u aan de Varenbeuk een prachtige boom!

Wilt u andere beuken kopen, zoals een Leibeuk, Beukenhaag, Vormbeuk en anderen, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Blader door ons assortiment om andere beuken te bekijken.