Piramidevorm beuk

Bij beveerde bomen beginnen de vertakkingen van de hoofdstam al laag bij de grond. Door de vele vertakkingen worden de beveerde bomen ook wel ‘betakte’ bomen genoemd. De beveerde beuken zijn op afstand geteeld, wat betekend dat de plantafstand groot was gedurende de test, zodat de plant voldoende ruimte kreeg om zijn zijtakken te ontwikkelen. De beveerde beuken zijn ideaal voor het vormen van een haag, dankzij hun volle blad dat laag bij de grond begint. Ook worden deze bomen vaak gebruikt als vormbeuk, gezien deze zich gemakkelijk in de gewenste vorm laat snoeien. Veelvoorkomende vormen zijn de piramidevorm en de kegelvorm.

Tuinieren is een creatieve bezigheid en het snoeien in vormen is in opmars. Het is te vergelijken met beeldhouwen, alleen is voor vormsnoeien wat meer geduld noodzakelijk omdat de boom de kans moet krijgen om t groeien tussen de snoeibeurten door. Bekende vormen zijn de kegelvorm of de piramidevorm, maar ook vormen van dieren worden vaak gebruikt. 

Een combinatie van snoeien en leiden is nodig om uiteindelijk tot perfectie te komen. Een gesnoeide struik is hol van binnen, hij bestaat uit een netwerk van kale takken die alleen aan de buitenkant blaadjes hebben. Als er te veel van afknipt wordt, ontstaan er gaten in de groene buitenkant. Knip dus met beleid. als de gewenste vorm eenmaal is bereikt, kan deze behouden worden door één- of tweemaal per jaar zorgvuldig te knippen.

De beuk kan in verschillende vormen gesnoeid worden. Eén van de meest bekende vormen is de piramidevorm. Dit is ook een hele praktische vorm omdat een in piramidevorm gesnoeide boom veel zonlicht krijgt. Door zijn vorm kan het zonlicht zowel de boven- als de onderkant van de beuk bereiken. Hierdoor wordt een kale onderzijde vermeden. Geometrische vormen zoals de piramidevorm worden gesnoeid met behulp van gespannen draden of een houten frame. Enkel de uitstekende scheuten worden weg gesnoeid.

Beukenkwekerij van Ham voorziet u graag van advies

Wilt u deze of andere beuken kopen? Dan helpen wij u graag verder. In onze kwekerij vindt u een groot aanbod aan diverse beuken. Bestel uw Beuk in kegelvorm telefonisch of per mail of maak telefonisch een afspraak om onze kwekerij te bekijken. Zo kunt u inspiratie opdoen en kunt u met eigen ogen zien welke beuk het beste bij u past. Wanneer u bij ons een Beuk koopt, kunt u er van uitgaan dat wij u voorzien van het juiste advies om uw beuk te planten en hoe u deze het beste kunt onderhouden. U kunt ons bereiken door te bellen naar 06 - 81 92 73 34 of te mailen naar info@beukenkwekerij.nl.

Bekijk ook

Snoeien | Plantafstand | Kegelvorm beuk