cultivars of variŽteiten

Naast varianten van de gewone beuk (Fagus Sylvatica) kweken wij nog een flink aantal groen- en roodbladige variëteiten.  Onder de rode beuken zijn er met opvallend rood blad en die meer purper-bruinrood blad hebben. Op begraafplaatsen, kloosters, pastories en notariskantoren is de treurbeuk nogal eens te bewonderen Ook zijn er beukenbomen met fraai ingesneden, varenachtig blad. Wij kweken daarnaast soorten beukenbomen die juist smal opgroeien, langzaam groeien maar ook beukenbomen die op een bredere kroon ontwikkelen. Kortom een grote verscheidenheid aan verschillende soorten en varieteiten beukenbomen. Zie hieronder de bijbehorende kenmerken.

Variëteiten

Hoogte (m)

kenmerken

Fagus sylvatica Anniek (Fastigiata)

 

Zeer smalopgroeiende slanke groene zuilbeuk die vrijwel al het blad behoudt in de winter. Blad is rond en glanzend frisgroen.

Faqus sylvatica 'Aspleniifolia'

20

Langzaam groeiende boom. Fraaie brede overhangende kroon. Blad zeer diep ingesneden. Wordt ook wel varenbeuk genoemd.

Fagus sylvatica 'Atropunicea' of Purpurea

25

Bruine beuk. Boom met zeer brede kroon. Blad purperbruin. Op latere leeftijd meer bronskleurig, groen blad.

Fagus sylvatica Black Swan

 15

 smal opgaande Treurbeuk met een doorgaande top en sterk neerhangende takken. Donker roodbruine ovale tot eivormige bladeren van 4 tot 9cm groot. Geschikt als solitair.

Fagus sylvatica 'Dawyck'

8

Zuilbeuk met smal opgaande kroon. Maximale kroonbreedte zes meter. Groen blad. Geschikt als straatboom en voor middelgrote tuin.

Fagus sylvatica 'Dawyck Gold'

8

Langzaam groeiende beuk met zuilvormige kroon. Jong blad geel, later meer geelgroen. Geschikt voor kleine of middelgrote tuin

Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'

8

Zuilvormige kroon. Langzaam groeiend. Blad diep purperkleurig. Voor kleine of middelgrote tuin.

Fagus sylvatica Laciniata

 20 tot 25

 Beuk met brede ronde kroon. Het groene blad is onregelmatig veervormig ingesneden. De herfstkleur is geel tot roodbruin.

Fagus sylvatica 'Pendula'

20

Treurbeuk. Takken van de stam afstaand en neerbuigend. Blad groen.

Fagus sylvatica Rohan Obelisk

 13

 Rechtopgaande compacte beuk. Donker roodbruine smalle bladeren. De bladeren van 4 tot 10 cm groot zijn onregelmatig ingesneden en hebben afgeronde bladlobben. Onopvallende bloeiwijze gevolgd door nootjes.

'Riversii'

20

Fraaie boom met een brede kroon. Blad groot, diep zwartbruin.

 

 

 

Fagus sylvatica Rohan Red Weeping

 

 Zeer langzaam groeiende treurvorm met donker rood blad. Blad is langwerpig eirond, onregelmatig, matig tot diep ingesneden met afgeronde bladlobben.

Rotunddifolia

 12 tot 15

 Een vrij langzaam groeiende boom met een piramide kroonvorm. Jonge exemplaren groeien nog slank op maar op latere leeftijd wordt de kroon breder door de meer afstaande takken. Uiteindelijk ontstaat een eironde kroon. Bladeren zijn glanzend donkergroen, rond van vorm en 1,5 tot 4 cm groot.
Van de Haagbeuk (Carpinus betulus) kweken wij de cultivars Carpinus betulus “Frans Fontaine” en Carpinus betulus “Fastgiata Koster”. Van beide soorten hebben wij flink aantal zwaardere exemplaren op onze kwekerij.

cultivar Aspleniifolia  veld met cultivars

 

 Fagus sylvatica Rohan Red Weeping

login! © 2008 - 2018 Beukenkwekerij van Ham | Slikdijk 9, 5513 NL Wintelre | tel. 040-2052600 | fax 040-2053787